MESEM NEDİR?

21.06.2022 428

Mesleki Eğitim Merkezleri

17-01-2021

Meslekî Eğitim Merkezlerinde kalfalık ve ustalık eğitimi al­mak üzere öğrenci kaydı yapılmaktadır.

Meslekî Eğitim Merkezi programlarına kayıt şartları:

a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak

b) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

Eğitime başlanabilmesi için eğitim görülecek alan ve dala uygun işyeri ve usta öğreticinin olması ve MEB İşletmelerde Meslekî Eğitim Sözleşmesinin imzalanması gerekmektedir.
   Meslekî Eğitim Merkezi programı öğrencileri; öğrenci sta­tüsünde olup, her türlü öğrencilik haklarından yararlanır. Ekonominin temel taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle iş başı eğitimi ile usta olarak yetiştirilmesi amacıyla Meslekî Eğitim Merkezleri (çıraklık eğitimi) zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Meslekî Eği­tim Merkezi programlarını bitiren öğrenciler istekleri doğ­rultusunda fark derslerini tamamlayarak diploma almaları halinde yüksek öğretime gidebilme hakkına sahiptir.

Meslekî Eğitim Merkezi programlarına devam eden öğren­ciler, 10. sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yılsonu be­ceri sınavına alınır. 11. sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12. sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sı­navı olarak uygulanır.

İşyeri sahibi, aday çırağı ve çırağı çalıştırmaya başlama­dan önce bunların velisi veya vasisi veya reşit ise kendisi ile yazılı işletmelerde meslekî eğitim sözleşmesi yapmak zorundadır.

Mesleki Eğitimin Amaçları

17-01-2021

1. Çıraklık yaşında olup okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bunları işe yerleştirmek,

2. Çıraklık sistemine girecek gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak,

3. 14 - 18 yaş gurubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışın gençlere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek,

4. İş hayatı içinde bulunup 14 - 18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak,

5. Ülke genelinde çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standardını belirlemek,

6. İş yerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuvar atölyelerde öğretmek,

7. Kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla mesleklerinde gelişmelerini sağlamak,

8. Ustaların işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla USTA ÖĞRETİCİLİK kurslarıyla gelişmelerini sağlamak,

9. İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak,

10. Eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında iş birliği geliştirmek iş hayatının belirli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak,

11. Yapılan işlerin teknolojisinin kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamaktır.

Sistemin İşyerine Sağladığı Kolaylıklar

17-01-2021

1. Öğrencinin sosyal güvencesi S.G.K. Primleri Devlet tarafından ödenir, (İşletmeler S.G.K. primlerini kendileri dahi ödeseler yine öğrenci yaşındaki kişileri eğitim merkezlerine göndermek zorundadırlar)

2. Damga vergisi ödemezler,

3. Gelir vergisi ödemezler,

4. Vergi iadesi ödemezler,

5. Konut edindirme fonu ödemezler,

6. Zorunlu tasarruf ödemezler,

7. Kıdem tazminatı ödemezler,

8. Verilen ücret gider gösterilebilir,

9. Öğrenciler işçi sayısına dahil edilmezler.

Sistemin Öğrenciye Sağladığı İmkanlar

1. Kıdem tazminatı ödenmez,

2. İş kazası ve Meslek Hastalığı Sigortasından yararlanır,

3. Mesleki teknik bilgi kazanır,

4. Öğrencilik haklarından yararlanır, (İndirimli Seyahat Kartı, Askerlik Tecili)

5. Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.

17-01-2021

3303 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre, kapsamda bulunan Meslek dallarından birinde bilgi ve beceri kazanarak Kalfalık-Ustalık Belgesini almak üzere sözleşme yapmak suretiyle haftada bir gün Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Büyük İşletmeler gerekli koşulları oluştururlarsa kendi düzenledikleri yerlerde eğitim verilebilir) diğer günler işyerlerinde pratik eğitim görerek öğrencilik haklarından yararlanırlar.

Kaynak: https://sahinbeybelmesem.meb.k12.tr/icerikler/meslekiegitimintanitimi_10610613.html